Aduan persekutuan menyeru untuk menamatkan sokongan ketenteraan tahunan AS $ 3.8bn kepada Israel.

Presiden Amerika Syarikat dan dua anggota kabinetnya disaman kerana gagal menghalang dan membantu serta bersubahat melakukan pembunuhan beramai-ramai di Gaza.

Aduan persekutuan –  link – (PDF) , yang difailkan pada Isnin terhadap Presiden Joe Biden, Setiausaha Negara Antony Blinken dan Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin, menuduh mereka “gagal mencegah dan bersubahat dalam pembunuhan beramai-ramai yang sedang berlaku oleh kerajaan Israel”.

Kumpulan kebebasan sivil New York, Center for Constitutional Rights (CCR) memfailkan saman itu bagi pihak pertubuhan hak asasi manusia Palestin, rakyat Palestin di Gaza dan warga AS bersama saudara-mara di wilayah yang dikepung itu yang berdepan lebih sebulan pengeboman tanpa henti oleh Israel, yang menerima dana dan senjata daripada kerajaan AS.

Lebih 11,200 rakyat Palestin terbunuh di Gaza sejak Israel melancarkan serangan pada 7 Oktober lalu. Ini berikutan serangan Hamas di Israel, di mana kira-kira 1,200 orang terbunuh.

“Ramai pemimpin kerajaan Israel telah menyatakan niat melakukan genosidal dengan jelas dan mengerahkan pencirian yang tidak berperikemanusiaan terhadap rakyat Palestin,” tulis CCR dalam pengenalan kepada aduannya.

Ia berkata “kenyataan niat” itu, apabila digabungkan dengan “pembunuhan beramai-ramai” rakyat Palestin, mendedahkan “bukti jenayah pembunuhan beramai-ramai”.

Banyak sarjana undang-undang, kumpulan hak asasi dan kemanusiaan juga menyifatkan tindakan Israel di Gaza sebagai pembunuhan beramai-ramai.

‘Saya bayar Israel bunuh sepupu saya’

“Sejurus selepas pelancaran kempen pengeboman Israel yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas Gaza, Presiden Biden menawarkan sokongan ‘tidak berbelah bahagi’ kepada Israel, yang mana beliau serta pegawai pentadbiran secara konsisten mengulangi dan menyokong sokongan ketenteraan, kewangan, dan politik, walaupun ketika korban awam besar-besaran meningkat bersama retorik genosidal Israel,” kata CCR.

Aduan itu menyatakan bahawa AS adalah sekutu terdekat dan penyokong kuat Israel, serta penyedia bantuan ketenteraan terbesarnya – dengan Israel menjadi penerima kumulatif terbesar bantuan asing AS sejak Perang Dunia II. Oleh sebab itu, katanya, AS boleh mempunyai “kesan pencegahan ke atas pegawai Israel yang kini meneruskan tindakan genosidal terhadap rakyat Palestin”.

Sebaliknya, kumpulan itu berkata, Biden, Blinken, dan Austin “telah membantu melakukan jenayah paling serius” dengan terus memberikan Israel sokongan ketenteraan dan diplomatik tanpa syarat sambil melemahkan usaha masyarakat antarabangsa untuk menghentikan pengeboman Israel.

Tindakan undang-undang itu juga menggesa untuk menamatkan sokongan ketenteraan tahunan bernilai AS$3.8 bilion yang dihantar AS kepada Israel.

Rumah Putih masih belum memberi maklum balas terhadap kes itu.

kredit – Al Jazeera