Utama PILIHAN EDITOR PRU15: Pas pilih PN, keputusan sudah dijangka – Ismail Sabri

PRU15: Pas pilih PN, keputusan sudah dijangka – Ismail Sabri

Keputusan Pas untuk terus mengukuhkan kerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti sudah dijangka lebih awal.
Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan yang dibuat semalam bukanlah sesuatu yang mengejutkan meskipun beberapa pintu rundingan antara UMNO dan Pas telah dibuka sebelum ini.
“Kita menghormati setiap keputusan dilaksanakan mana-mana parti yang mana walaupun peringkat awal Pas bersama dengan UMNO dalam Muafakat Nasional (MN) yang melihatkan orang Melayu dan Islam begitu teruja dengan apa kita lakukan.
“UMNO dari awal sudahpun menjangkakan dengan kenyataan-kenyataan yang dibuat kepimpinan Pas, kita sudah agak perkara itu berlaku (tetapi) kita sentiasa terbuka ketika itu untuk berbincang dengan pihak kepimpinan Pas.
“Semalam kata putus telah dibuat, sebab itu dari awal Presiden UMNO telah buat kenyataan UMNO dan Barisan Nasional (BN) sedia gerak solo. Kita dah sebut beberapa kali kita bersedia,” katanya.
Sementara itu mengulas kenyataan enam negeri pembangkang termasuk tiga negeri Pas yang enggan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing, katanya ia tidak memberi kesan kepada kerajaan.
Bagaimanapun katanya, tindakan itu jelas akan membebankan rakyat memandangkan mereka perlu keluar mengundi dua kali dalam tempoh terdekat selain melibatkan kos pilihan raya yang tinggi.
“Mereka dah umumkan lebih awal untuk negeri-negeri pembangkang, cuma pada peringkat awal kita tak menjangkakan lagi dari segi kerajaan Pas, tetapi kini Pas telah berada di pihak lain dan mereka umum tidak akan bersama kita.
“Itu tidak memberikan apa-apa kesan kepada kita cuma yang pertama akan menyusahkan rakyat keluar mengundi dan dari segi kos yang akan ditanggung oleh kerajaan tinggi kerana enam negeri itu dari segi persiapan pilihan raya, bajet dan sebagainya,” katanya.
Jelasnya, bagaimanapun keputusan dibuat enam negeri itu tidak akan menjejaskan perjalanan PRU15 dan enam negeri terbabit berhak untuk membubarkan DUN mereka bila-bila masa.