KUALA LUMPUR, 14 Dis -- Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed ketika sidang media sempena Perhimpunan Tahunan Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (PEMADAM) Ke-24 hari ini. --fotoBERNAMA (2017) HAK CIPTA TERPELIHARA

Datuk Nur Jazlan Mohamad , Ketua UMNO Pulai menyeru pemimpin PH menghormati piawaian hak asasi manusia antarabangsa dan mengelak daripada membuat kenyataan sambil lewa

Nur Jazlan dalam satu kenyataan hari ini mengingatkan pemimpin PH supaya berhati-hati dengan kata-kata mereka memandangkan PRU sudah berakhir dan tidak ada gunanya mengeluarkan kenyataan yang akan menjejaskan hubungan kerja kerajaan perpaduan BN-PH.

Beliau menjawab kenyataan Nik Nazmi dan Hassan Karim yang mengingatkan PM Anwar Ibrahim supaya tidak melantik Ahli Parlimen yang mempunyai kes mahkamah dalam Kabinetnya.

Beliau mengingatkan PH tentang perundangan Common law yang Malaysia warisi daripada sistem Parlimen UK dan pepatah “tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah” yang berakar umbi dalam sistem perundangan dan keadilan kita sendiri.

Beliau mengingatkan PH mengenai pemerbadanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu prinsip ini dalam Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia 1948 di bawah artikel 11 (1) dan Perjanjian Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Hak Sivil dan Politik Perkara 14 (2).

“Prinsip itu sama-sama diterima pakai dalam Konvensyen Eropah untuk Perlindungan Hak Asasi Manusia pada 1953 Perkara 6 (2)”, tambah Nur Jazlan

“Masa untuk mengeluarkan kenyataan berapi-api dan retorik sudah tamat sejak minggu lepas apabila rakyat bercakap melalui peti undi mereka. Tiada parti/pakatan yang mempunyai majoriti untuk memimpin kerajaan.

Pengerusi BN itu berjiwa besar untuk mengubah pendirian asalnya atas nasihat Yang Dipertuan Agong. Datuk Seri Zahid adalah orang yang menyatukan kepimpinan BN untuk menyokong Anwar Ibrahim sebagai PM.

Tiada prasyarat yang ditetapkan oleh mana-mana gabungan termasuk Anwar Ibrahim tentang siapa yang patut dan tidak patut berkhidmat dalam kabinet”, tambahnya.

“Adalah berbesar hati Pengerusi BN memberikan sokongan kepada PH dan Anwar Ibrahim walaupun ahli parlimen BN tidak senang. Datuk Zahid meletakkan keutamaan kepada negara untuk memastikan kita mempunyai kerajaan yang stabil.

Beliau tidak memegang tuduhan liar dan fitnah PH terhadap BN semasa tempoh kempen menentang PM Anwar Ibrahim atau PH dan bertindak dengan niat baik.

Begitu juga PH harus membalas kesungguhan Datuk Zahid dengan menunjukkan niat tulus mereka untuk menjadikan kerajaan baharu stabil dan bebas daripada politik dan kritikan yang tidak perlu yang akan menjejaskan hubungan jangka panjang perkongsian BN-PH”.

“Jadi izinkan saya mengingatkan beberapa individu daripada PH supaya tidak rabun dan mengabaikan piawaian hak asasi manusia antarabangsa dan meletakkan kerajaan Anwar Ibrahim dalam bahaya”.

Janganlah kita menilai individu melalui mahkamah pendapat umum dan biarlah mahkamah memutuskan xases mengenai perundangan tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah