BEIRUT – Gesaan semakin meningkat untuk memboikot platform media sosial TikTok popular di Arab Saudi, yang menuduh aplikasi itu menapis kandungan Arab Saudi.

Arab Saudi telah menggunakan media sosial untuk mengecam dakwaan TikTok menyekat kandungan Arab Saudi. Ramai pengguna menuduh platform itu, yang dimiliki oleh syarikat teknologi China ByteDance, memadam akaun Saudi dan mengeluarkan video pro-Arab Saudi di aplikasinya sambil membenarkan komen yang mencemarkan imej Arab Saudi.

Hashtag “Boycott TikTok” menjadi trending di Arab Saudi minggu ini selepas pengguna media sosial mengatakan akaun mereka digantung atau video mereka dipadamkan. Menurut laporan media, akaun TikTok seorang lelaki Palestin telah dikeluarkan pada hari Jumaat selepas menyiarkan video memuji bantuan Arab Saudi untuk rakyat Palestin di tengah-tengah perang Hamas-Israel yang sedang berlangsung.

Kempen boikot itu seolah-olah telah mempengaruhi sektor swasta Arab Saudi untuk mengambil tindakan terhadap TikTok. Sumber dari Liga Divisyen Pertama Arab Saudi, sebuah persatuan bola sepak yang juga dikenali sebagai Liga Yelo, mendedahkan kepada akhbar Asharq Al-Awsat milik Arab Saudi pada Rabu bahawa ia telah memutuskan hubungan dengan TikTok berhubung tindakannya yang didakwa menentang kandungan Arab Saudi.

“Kerajaan Arab Saudi adalah sempadan garis merah, dan sebarang tindakan buruk serta provokasi terhadapnya tidak boleh diterima. Oleh itu, kontrak [dengan TikTok] telah ditamatkan. Bermula musim depan, syarikat itu tidak lagi akan mempunyai kehadiran dalam pertandingan itu,” akhbar Arab Saudi memetik sumber sebagai berkata.

Liga Yelo masih belum memberi komen secara rasmi mengenai laporan itu.

TikTok mengeluarkan kenyataan pada Rabu menafikan dakwaan menyekat kandungan Arab Saudi.

“Khabar angin mengenai TikTok mengeluarkan kandungan berkaitan Arab Saudi adalah tidak benar. Kami menolak sekeras-kerasnya dakwaan ini yang tidak konsisten dengan dasar dan nilai kami,” kata aplikasi itu dalam satu kenyataan.

Tiktok menekankan komitmennya terhadap satu set peraturan dan piawaian untuk menggunakan platform yang dilaksanakan oleh pasukan keselamatan dan keselamatan global dan bebas, mengatakan pekerjanya tidak campur tangan dalam keputusan yang dibuat oleh pasukan ini.

“Kami menolak sekeras-kerasnya kempen memburuk-burukkan yang sengaja yang diamalkan ke atas pekerja dan rakan kongsi kami dan mengancam keselamatan dan keselamatan mereka,” tambah aplikasi itu.

TikTok turut mengecam apa yang disifatkannya sebagai “tindakan terselaraskan” terhadap aplikasi itu dan berkata ia sedang memantau dakwaan terhadap platform berkenaan.

Menurut ByteDance, syarikat induk TikTok, aplikasi itu mempunyai 26.39 juta pengguna berusia lebih dari satu tahun.